با دنده های دوچرخه بیشتر آشنا شوید
برای اینکه بتوانید در نهایت امنیت و سلامت دوچرخه سواری کنید، لازم است با تمامی بخش های دوچرخه به خوبی آشنایی داشته باشید. بدین ترتیب می توانید استفاده درستی از هریک این بخش ها داشته باشید. قسمت های مختلف دنده در یک دوچرخه جز بخش هایی است که شاید از نظر یک دوچرخه سوار تازه کار کمی پیچیده به نظر برسد. در این مطلب سعی می کنیم به معرفی کامل دنده های دوچرخه بپردازیم تا بتوانید برهمین اساس بهترین استفاده را در موقعیت های مختلف از آن داشته باشید.
دنده دوچرخه چیست؟
قبل از هر چیز بهتراست بدانید اصلا دنده دوچرخه چیست و چه کاری انجام می دهد؟ برای فهم بیشتر این موضوع یک تپه را درنظربگیرید که می خواهید با کمک دوچرخه از آن بالا بروید. زمانی که شما از یک چنین سربالایی ، بالا می روید مسلما دیگر پاهای شما توان قبلی را نخواهدداشت. در این موقعیت باید دنده هایی با شماره کمتر را انتخاب کنید تا بتوانید آرام اما پرقدرت این مسیر را ادامه دهید.
حالا زمانی که می خواهید از همین تپه پایین بیابید هم چون قراراست در سرپایینی حرکت کنید، احتمال زمین خوردن شما وجوددارد. به همین دلیل نیز لازم است از دنده های سنگین کمک بگیرید تا روی حرکات خود به خوبی کنترل داشته باشید. پس متوجه شدید که دنده های دوچرخه در چه موقعیت هایی به کارتان می آید.
معرفی دنده های دوچرخه
منظور از تغییر دنده دوچرخه همان موقعیتی است که زنجیر از روی یک چرخ دنده به دیگری حرکت می کند. این تغییر دنده توسط شیفتر انجام می شود که مانند یک اهرم روی فرمان دوچرخه قرارگرفته است. پس شما می توانید در موقعیت های مختلف این تغییر دنده را به راحتی انجام دهید. برای تعویض دنده دو اصطلاح پیش روی شما خواهدبود اول رفتن به دنده بالاتر و دوم تعویض دنده به دنده کمتر که بسته به موقعیت از آنها استفاده خواهیدکرد.
برای مثال اگر دوچرخه ای دارید که پنج دنده دارد، درواقع دوچرخه شما دارای پنج چرخ دنده است که هریک از آنها به صورت مستقل و جداگانه کار خود را انجام می دهند. حالا اگر تعداد دنده های دوچرخه بیشتر باشد، کار شما نیز برای تعویض دنده سخت تر خواهدبود. برای مثال زمانی که یک دوچرخه 18 دنده دارد شما می توانید با کمک شیفتر سمت چپ سه دنده از آن را تعویض کنید که البته هریک از این سه دنده خود دارای شش سرعت متفاوت خواهدبود. برای تعویض سایر دنده ها باید از شیفتر سمت راست کمک بگیرید.
برای اینکه بتوانید تفاوت بین دنده سبک و سنگین را بدانید، لازم است به خوبی با کمک شیفتر تعویض دنده را انجام دهید. دقت کنید روی فرمان دوچرخه دو عدد شیفتر را خواهیددید که از یکی از آنها برای تعویض چرخ دنده های طبق قامه استفاده می شود و از دیگری می توانید برای تعویض چرخ دنده های عقب دوچرخه کمک بگیرید.
فرق دنده سبک و سنگین دوچرخه در چیست؟
زمانی که حرف از دنده های دوچرخه می شود، عده ای هنوز فرق بین دنده سبک و سنگین را نمی دانند. به صورت کلی زمانی که شما با کمک دوچرخه از یک مسیر بالا می روید، نیروی جاذبه فشار بسیارزیادی را به پاهای شما وارد می کند. به همین دلیل نیز در این موقعیت لازم است از دنده های سبک تر استفاده شود. درواقع اگر شیب محیط زیاد باشد شما باید از دنده یک استفاده کنید تا بتوانید در موقعیت بهتری رکاب بزنید.
به صورت کلی زمانی که از دنده کوچک استقاده می کنید، زمان کمتری را برای پدال زدن صرف خواهیدکرد در مقابل در هنگام استفاده از دنده های بیشتر شما می توانید مسیر بیشتری را با هربار رکاب زدن طی کنید.
استفاده از دنده های اشتباه دوچرخه چه مشکلاتی را به دنبال خواهدداشت؟
استفاده از دنده های اشتباه دوچرخه سبب خراب شدن قطعات دوچرخه به خصوص قطعات دنده آن می شود. البته که غیر از این در هنگام رکاب زدن برای شما خطرآفرین خواهدبود و می تواند سبب بروز تصادف و مشکل شود.
با توجه به مطالبی که در این بخش بیان شد، شما فرق دنده سنگین و سبک را متوجه شدید. به همین دلیل در همان ابتدای شروع رکاب زدن بهتراست دوچرخه سواری را روی دنده وسط قراردهید. نکته ای که باید بدانید این است که دنده جلو سه را با دنده عقب یک و دنده جلو و دنده عقب سنگین را به هیچ عنوان نباید با هم استفاده کنید.
مهم ترین نکات برای جابه جایی صحیح دنده های دوچرخه
برای اینکه بتوانید به خوبی از دنده های دوچرخه استفاده کنید و هم خودتان به سختی نیفتید و هم به دوچرخه آسیب نزنید، باید نکاتی را درنظربگیرید. درادامه به بررسی این نکات می پردازیم:
سطح زمین را بررسی کنید
برای جابه جایی درست دنده های دوچرخه لازم است از قبل سطح زمین را بررسی کنید. سطح زمین مهم ترین چیزی است که روی تعویض دنده تاثیر می گذارد. تعویض دنده را قبل از رسیدن به شیب انجام دهید و سعی کنید دنده ها را یکی به یکی عوض کنید.
اگر شک دارید به سراغ دنده های سبک تر بروید
قرارگرفتن شیفتر روی دنده هایی که سبب سختی شما هنگام رکاب زدن می شود به شدت قدرت شما را کاهش می دهد. همین موضوع نیز می تواند فشار زیادی را به زانوهای شما واردکرده و درنهایت نیز مشکلاتی را به وجود آورد. پس بهتراست از دنده های سبک کمک بگیرید که سرعت بالاتری دارند و رکاب زدن در آن نیز به مراتب راحت تر است.
درست زنجیر بزنید
پیشرانه نمی تواند دنده هایی را برای دوچرخه انتخاب کند که زنجیر را همزمان روی دنده چرخ جلو و خودرو عقب قراردهد. به صورت کلی بهتراست دنده از چرخ های عقب را انتخاب کنید که به چرخ های جلویی نزدیکتر است.
با رعایت همین نکات ساده می توانید به خوبی از دنده های دوچرخه استفاده کنید.امروزه دوچرخه ها با تعداد دنده های متفاوتی عرضه می شوند که برای استفاده از آنها بهتراست با این تعداد دنده ها آشنایی داشته باشید. بدین ترتیب می توانید در این موقعیت به درستی از تمامی آنها استفاده کنید. برلیانس دوچرخه های متنوعی را از برندهای مختلف به شما عرضه می کند که شما می توانید هریک را با تعداد دنده های دلخواه خود خریداری کنید.